5dec50e8439e0b5d9247d0d563f65f8e


  Τι είναι το ‹‹Παράδοξο της Παχυσαρκίας››?

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με πληθώρα παθολογικών καταστάσεων όπως μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακούς κινδύνους, αυξημένη αρτηριακή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κ.ά.
Ωστόσο, τι θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγαν ότι τα παραπάνω κιλά που διαθέτετε (αυξημένος ΔΜΣ) συνδέετε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και έχει καλύτερα αποτελέσματα στις χρόνιες παθήσεις?
Αυτή η προστατευτική επίδραση της παχυσαρκίας έχει χαρακτηριστεί ως το «παράδοξο της παχυσαρκίας». Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΔΜΣ είναι ένας δείκτης που δεν λαμβάνει υπόψη τη μάζα σπλαχνικού λίπους, τη διατροφική κατάσταση, τη  καρδιοαναπνευστική λειτουργία, τη κατανομή του σωματικού λίπους, ή άλλους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι επηρεάζουν  την υγεία και τη θνησιμότητα του ασθενούς. Διάφορες έρευνες οι οποίες ανακάλυψαν το «παράδοξο της παχυσαρκίας» αναφέρονται σε διάφορες ασθένειες όπως η στεφανιαία καρδιακή νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, η υπέρταση, η περιφερική αρτηριακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η θρομβοεμβολή των νεφρών, οι πνευμονικές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2 κυρίως σε υπέρβαρους κι παχύσαρκους ηλικιωμένους. Επίσης εκτός από την ηλικία και τη διατροφική κατάσταση, άλλοι παράγοντες όπως η κατανομή του σωματικού λίπους κυρίως στα κάτω άκρα και η καλή καρδιοαναπνευστική λειτουργία ίσως να αποτελούν συνεισφερόμενοι παράγοντες στο παράδοξο της παχυσαρκίας.
Παρόλα αυτά, αυτός ο όρος δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ κοινωνικό σύνολο αλλά για κάθε άτομο ξεχωριστά ανάλογα τη κατάστασή του διότι η παχυσαρκία ως κρίσιμος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων απαιτεί στρατηγικές για την πρόληψη και τη διαχείρισή του και δεν γίνεται να υποεκτιμηθεί.

Βιβλιογραφία:
Vojtech Hainer, Irena Aldhoon-Hainerová. Obesity Paradox Does Exist. Diabetes Care 2013 Aug; 36(Supplement 2): S276-S281.
Akankasha Goyal,  Kameswara Rao Nimmakayala,  Joel Zonszein. Is there a paradox in obesity? Europpmc. 2015 July 1.
Benjamin Caballero. A Nutrition Paradox — Underweight and Obesity
in Developing Countries. N ENGL J MED. 2005


Σχόλια