Γιατί να προτιμήσουμε φρούτα και λαχανικά εποχής;


Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικά τρόφιμα για μια υγιεινή διατροφή και πληθώρα μελετών έχουν αποδείξει την ευεργετική τους επίδραση έναντι σοβαρών ασθενειών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συστήνει την καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 400 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και διαφόρων μορφών καρκίνου.
Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί το κυρίαρχο μοντέλο υγιεινής διατροφής παγκοσμίως, υποστηρίζοντας την κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών σε ημερήσια βάση. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε συνδυασμό με τα κύρια γεύματα ή ως σνακ στα ενδιάμεσα γεύματα. Η κατανάλωσή τους σε καθημερινή βάση αποτελεί επιτακτική ανάγκη διότι προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) για την εύρυθμη λειτουργία και ευεξία του οργανισμού.
Είναι γνωστό ότι μπορούμε να προμηθευτούμε διάφορα φρούτα και λαχανικά της αρεσκείας μας όλο το χρόνο. Το γεγονός αυτό όμως κατά πόσο μας ωφελεί; Μπορεί να κρύβει κάποιους κινδύνους για την υγεία μας; Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε παρακάτω στο άρθρο μας.
Γεύση / Οσμή
Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής καλλιεργούνται και συλλέγονται στο καθορισμένο χρονικό διάστημα όπου απαιτείται για το κάθε είδος. Αυτό προσδίδει στα φρούτα και στα λαχανικά φρεσκάδα, έντονη γεύση και άρωμα. Διάφορα φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής θα πρέπει η συγκομιδή τους να γίνεται νωρίτερα από ό,τι πρέπει και να μεταφέρονται μέσα στην ψύξη για να διατηρηθεί ο χρόνος ζωής του και να μη χαλάσουν. Στη συνέχεια ίσως να απαιτείται και περαιτέρω επεξεργασία κατά την αποθήκευσή τους. Αυτή η διαδικασία όμως επηρεάζει τη γεύση, την οσμή και αλλάζει την όψη και την υφή των προϊόντων.
Θρεπτική Αξία
Τα προϊόντα που έχουν αγοραστεί στην κατάλληλη εποχή τους καταναλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη συγκομιδή τους, είναι πιο φρέσκα και συνεπώς έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Αντιθέτως, προϊόντα που έχουν αποθηκευτεί για ορισμένο χρονικό διάστημα ή έχουν επεξεργαστεί με διάφορες μεθόδους (ψύξη, ζεμάτισμα, ξήρανση και επανυδάτωση, κερί επικάλυψης φρούτων) για να καταναλωθούν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επηρεάζεται σημαντικά η περιεκτικότητα των θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα.
Φυτοφάρμακα
Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια των φρούτων και των λαχανικών όμως οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι ήπιες (ζάλη, ναυτία, διάρροια, κράμπες στην κοιλιά) ή αρκετά σοβαρές (δηλητηρίαση) αν ξεπερνιούνται τα μέγιστα όρια υπολειμμάτων (MRLs) που έχουν θεσπιστεί. Όμως δε γνωρίζουμε την επεξεργασία που έχουν υποστεί τα εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά από άλλες χώρες, καθώς η κάθε χώρα έχει θεσπίσει τα δικά της όρια υπολειμμάτων για τα φυτοφάρμακα / ζιζανιοκτόνα και σε ορισμένες περιπτώσεις ο μηχανισμός κρατικού ελέγχου είναι ανεπαρκής. Τέλος, ορισμένες γεωργικές περιοχές έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολύ υψηλά βαρέα μέταλλα και άλλα τοξικές ουσίες που οφείλονται σε βιομηχανικές περιοχές που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που επιβαρύνει περισσότερο την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων.
Οικονομία
Είναι απολύτως κατανοητό το γεγονός ότι για να έχουμε στο πιάτο μας τα φρούτα ή τα λαχανικά που επιθυμούμε και είναι ‹‹εκτός εποχής›› η τιμή τους θα είναι αυξημένη. Αυτό είναι λογικό αν αναλογιστούμε ότι προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, έχουν υποστεί την ανάλογη επεξεργασία και έχουν αποθηκευτεί περισσότερο χρονικό διάστημα για να είναι διαθέσιμα προς τους καταναλωτές. Συνεπώς, αν επιλέξουμε φρούτα και λαχανικά εποχής πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων θα έχουμε και οικονομικό όφελος.
Φιλικότητα στο περιβάλλον
Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά εποχής, αφενός φερόμαστε φιλικά προς το περιβάλλον χρησιμοποιώντας λιγότερα φυτοφάρμακα / ζιζανιοκτόνα / παρασιτοκτόνα αφετέρου στηρίζουμε οικονομικά επιλέγοντας προϊόντα της εγχώριας παραγωγής.

Σχόλια