Η απάντηση στο σταυρόλεξο της ζωής ….το ρόδι!

x

Γνωριμία με το ρόδι!

Το ρόδι έχει περίπου το μέγεθος ενός μήλου το οποίο περιέχει πολλούς σπόρους. Οι σπόροι είναι σαρκώδες έχοντας χρώμα βυσσινί και περιβάλλονται από ένα σκληρό βαθύ κόκκινο τοίχωμα. Τα ρόδια είτε τρώγονται φρέσκα  ή 
r
μπορεί να καταναλωθεί ο χυμός των σπόρων τους. Ο χυμός των σπόρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις σαλάτες, στις σάλτσες ως γαρνιτούρα για το κρέας και στα κοκτέιλ / λικέρ. Το ρόδι συνδυάζεται γευστικά με το γιαούρτι, το ρύζι ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη παρασκευή μαρμελάδας, ζελέ και κρέμας.
Περίπου το 50% του συνολικού βάρους των ροδιού αντιστοιχεί στο φλοιό, ο οποίος αποτελεί σημαντική πηγή βιοδραστικών ενώσεων όπως φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, ελλαγιταννίνες, προανθοκυανιδίνες, κάλιο, άζωτο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο και πολυσακχαρίτες. Το βρώσιμο μέρος του ροδιού (50%) αποτελείται κατά 40% από το περικάρπιο και 10% από σπόρους. Το περικάρπιο περιέχει 85% νερό, 10% ολικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη, 1,5% πηκτίνη, ασκορβικό οξύ, κιτρικό οξύ, μηλικό οξύ, και βιοδραστικές ενώσεις όπως φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες. Οι σπόροι περιέχουν ανθοκυανίνη, πολυφαινόλες, τανίνη, κερσετόλη, ελαϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ, στεατικό οξύ, λινολεϊκό οξύ, στερόλες, τοκοφερόλες και άλλες βιοδραστικές ουσίες.
Η χημική σύνθεση των φρούτων διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία, την αναπτυσσόμενη περιοχή, την ωριμότητα, την άσκηση καλλιέργειας, το κλίμα και τις συνθήκες αποθήκευσης.
Οι φαινολικές ενώσεις, μαζί με τα φλαβονοειδή, τις ανθοκυανίνες και τις τανίνες, είναι η κύρια ομάδα των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στο ρόδι και προσδίδουν στον οργανισμό μια προστατευτική δράση έναντι διαφόρων παθήσεων.
“Το ρόδι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών από το κόκκινο κρασί και από το πράσινο τσάι.”
Σπόροι ροδιού vs χυμό ροδιού
Ο χυμός από ρόδι αποτελεί μια καλή πηγή φρουκτόζης, σακχαρόζης και γλυκόζης. Περιέχει επίσης μερικά από τα απλά οργανικά οξέα όπως ασκορβικό οξύ, κιτρικό οξύ, φουμαρικό οξύ, και μηλικό οξύ. Επιπλέον, περιέχει μικρές ποσότητες όλων των αμινοξέων, ειδικά προλίνη, μεθειονίνη και βαλίνη.
Ο σπόρος περιέχει διάφορες ανθοκυανίνες όπως γλυκοζίτες, γλυκοσίδη και διγλυκοζίτες. Ποσοστό 12%-20% του συνολικού βάρους του σπόρου του ροδιού περιέχει σπορέλαιο όπου το 70% αυτού είναι λινολενικό οξύ.

Τόσο ο χυμός όσο και η φλούδα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Οι μεγαλύτερες κατηγορίες που περιλαμβάνονται είναι τανίνες και φλαβονοειδή γεγονός που προσδίδει στο  ρόδι ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.
w
Οστεοαρθρίτιδα
Οι πιο κοινές μορφές αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα, μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων που προκαλείται από φλεγμονώδεις κυτταροκίνες (IL1,TNF-a), η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει κοινές λειτουργίες και την ποιότητα της ζωής των ασθενών. To Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2013 στο Hindawi Publishing Corporation, υποστηρίζει ότι το εκχύλισμα ροδιού όντας πλούσια πηγή πολυφαινολών, μπορεί να αναστείλει την παραγωγή της IL-1 και άλλων παραγόντων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση βλάβης των χόνδρων.
Αντιφλεγμονώδες
Λόγω της σύστασης του ροδιού σε πολυφαινόλες, τανίνες, ανθοκυανίνες και άλλων συστατικών, μειώνουν σημαντικά τους βιοδείκτες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση διαφόρων φλεγμονωδών νόσων.
Σακχαρώδης Διαβήτης
Την ευεργετική επίδραση του χυμού από ρόδι έναντι του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Elsevier to 2013. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το εκχύλισμα ροδιού σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 2 ανταγωνίστηκε την υπεργλυκαιμία που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες, όπως υποδεικνύεται από τη μείωση του επιπέδου μηλονοδιαλδεϋδης στο πλάσμα, την αύξηση του συνολικού επιπέδου γλουταθειόνης στο πλάσμα και της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας.
Καρδιαγγειακά
Μια μελέτη σε διαβητικούς τύπου 2 ασθενείς με υπερλιπιδαιμία διαπίστωσε ότι ο συμπυκνωμένος χυμός ροδιού μείωσε την απορρόφηση της χοληστερόλης, είχε ευνοϊκή επίδραση στον μεταβολισμό της χοληστερόλης, μείωσε δραστικά την LDL χοληστερόλη, ένζυμα και βελτίωσε το λόγο LDL / HDL χοληστερόλη και το λόγο  συνολικής χοληστερόλης / HDL. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο ρόδι προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων στον ορό με τη μέθοδο της υδρόλυσης. Επιπλέον, ο χυμός από ρόδι έχει μια αξιοσημείωτη επίδραση ενάντια στα μακροφάγα και την οξειδωτική δράση που ευθύνονται για την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Όλες αυτές οι ενδείξεις υποδηλώνουν την πιθανή καρδιοπροστατευτική επίδραση του ροδιού.
Άλλα νοσήματα…
  • Αρτηριακή Πίεση: Μελετήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης χυμού από ρόδι στην αρτηριακή πίεση και σε μελέτη που διενεργήθηκε απεδείχθη ότι άτομα που κατανάλωναν 50ml χυμού από ρόδι / ημέρα για 2 εβδομάδες από υπερτασικούς ασθενείς μειώθηκε η συστολική αρτηριακή πίεση κατά 5%.
  • Προστασία από οδοντική πλάκα: Μελέτη που διενεργήθηκε για να αποδειχθεί η επίδραση του εκχυλίσματος ροδιού έναντι της οδοντικής πλάκας, απέδειξε ότι διάφορα ένζυμα που υπάρχουν στο ρόδι (ελλαγιταννίνη, πουνικαλαγίνη) θεωρούνται υπεύθυνα για την αντιβακτηριδιακή δράση και το μειωμένο ποσοστό εμφάνισης οδοντικής πλάκας.
  • Αντιμικροβιακή προστασία: Εξαιτίας δύο κύριων ουσιών που υπάρχουν στο εκχύλισμα ροδιού (μεθανόλη, διχλωρομεθάνιο), έχει αποδειχθεί η αντιμικροβιακή προστασία έναντι του μύκητα Candida albicans kκαι διάφορων βακτηρίων.
Βιβλιογραφία:
Gil MI, et al. Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. J Agric Food Chem. 2000 Oct;48(10):4581-9.
Sreeja S, et al. Pomegranate Fruit as a Rich Source of Biologically Active Compounds. Biomed Res Int. 2014.
Sharrif MM et al. Chemical composition of the plant Punica granatum L. (Pomegranate) and its effect on heart and cancer. Journal of Medicinal Plants Research. 2012 Vol. 6(40), pp. 5306-5310.
Aida Z et al. Potent health effects of pomegranate. Adv Biomed Res. 2014; 3: 100.
Aviram M et al. Pomegranate for Your Cardiovascular Health.  Rambam Maimonides Med J. 2013 Apr; 4(2): e0013.
Howell B Amy et al. The Pomegranate: Effects on Bacteria and Viruses That Influence Human Health. Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 606212.
Wang L et al. Pomegranate and Its Components as Alternative Treatment for Prostate Cancer. Int J Mol Sci. 2014 Sep; 15(9): 14949–14966.
Viladomiu M et al. Preventive and Prophylactic Mechanisms of Action of Pomegranate Bioactive Constituents. Hindawi Publishing Corporation.Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Volume 2013.
Banihani S et al. Pomegranate and type 2 diabetes. Elsevier. Nutrition Research 33.2013.

Σχόλια