Χριστουγεννιάτικο τραπέζι


Τα Χριστούγεννα φθάνουν! Το εορταστικό πνεύμα έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται από τις στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων, από  τα λαμπιόνια που φωτίζουν στους δρόμους, τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα που κοσμούν κάθε σπίτι και τις λαχταριστές μυρωδιές των παραδοσιακών γλυκών που αναβλύζουν από τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους. Τι φαγητά θα φτιάξουμε για να στολίσουμε το εορταστικό τραπέζι μας? Πως μπορούμε να συνδυάσουμε ένα απολαυστικά γευστικό μενού με λίγες θερμίδες χωρίς να στερηθούμε τίποτα?

Ιδέες για να στολίσετε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας με φανταστικά εδέσματα όντας παράλληλα μια υγιεινή διατροφική επιλογή.

Σουφλέ ψητών λαχανικών

Υλικά για 6 άτομα:
4 μεγάλα στρογγυλά κολοκύθια ή 12 κανονικά, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 μεσαία κρεμμύδια κομμένα χοντρά
4 πιπεριές Φλωρίνης και 4 πιπεριές κέρατο καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
25 γρ. κουκουνάρι
3 κ.σ. σταφίδες
100 γρ. πλιγούρι
2 κ.σ. πετιμέζι
100 ml. ελαιόλαδο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τα σπόρια
1 κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο ή 1 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
μισό λεμόνι στημένο
6 λεπτές φέτες μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά ή κατίκι Δομοκού (προαιρετικά)
2 κ.γ. Balsamico κρέμα
Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή: Βάζετε τον φούρνο στο γκριλ με αέρα στους 190ºC. Βάζετε τις ροδέλες από τα κολοκυθάκια για 15 λεπτά από τη κάθε πλευρά αλείφοντάς τες με λίγο ελαιόλαδο. Βγάζετε τα κολοκύθια και τα ακουμπάτε σε σκεύος με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βράζετε το πλιγούρι και το στραγγίζετε καλά. Όταν το πλιγούρι είναι έτοιμο, προσθέτετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι το στημένο λεμόνι και μια δυο κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά ώστε να γίνει το ταμπουλέ σας. Απλώστε τις πιπεριές στο φούρνο με το γκριλ στους 190ºC χωρίς να τις λαδώστε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Τις βγάζετε και μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία τους σε 5 λεπτά, αφαιρείτε τη μεμβράνη τους, όσο γίνεται. Τις αφήνετε να κρυώσουν. Σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά βάζετε λίγο λάδι να κάψει και προσθέτετε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά ανακατώνοντας κάθε τόσο επί 15’ περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαραθούν, χωρίς να μαυρίσουν. Τότε προσθέτετε το πετιμέζι και τις σταφίδες και τα σοτάρετε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά. Τα βάζετε σε άλλο σκεύος για να κρυώσουν, πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα λάδια. Στη συνέχεια, βάζετε ένα μικρό καθαρό τηγάνι σε μεσαία φωτιά και ρίχνετε το κουκουνάρι ανακατεύοντας κάθε 15”. Η διαδικασία του καβουρδίσματος δεν διαρκεί πάνω από ενάμιση λεπτό μέχρι να πάρουν χρώμα τα κουκουνάρια. Μόλις είναι έτοιμα τα αφαιρείτε και τα ρίχνετε μέσα στο καραμελωμένο κρεμμύδι με τη σταφίδα. Μια ώρα πριν το σερβίρισμα, αφήστε όλα τα λαχανικά να έρθουν σε  θερμοκρασία δωματίου. Παίρνετε μια μεταλλική φόρμα βάζετε ως πρώτη στρώση, 3-4 κολοκύθια. Πάνω τους τοποθετείτε σαν δεύτερη στρώση δυο κομμάτια πιπεριές, μία απ’ το κάθε χρώμα. Τρίτη στρώση βάζετε 2 κουταλιές σούπας από ταμπουλέ που το πιέζετε με την εξωτερική πλευρά του κουταλιού για να σταθεροποιήσει τα υλικά. Πάνω του, τοποθετείτε ένα κολοκύθι. Στη συνέχεια πάνω απ’ το κολοκύθι θα μπει η πρώτη στρώση με το μίγμα από καραμελωμένα κρεμμύδια. Καλύπτετε πάλι από κολοκύθι και πάνω του μια ακόμη στρώση από ταμπουλέ και ξαναπιέζετε ελαφρά με το κουτάλι για να δέσουν τα υλικά και να μην υπάρχουν κενά. Πριν ολοκληρώσετε το σουφλέ μπαίνει το μανούρι, εφόσον χρησιμοποιήσετε άλλη μια λεπτή στρώση κολοκύθι και τέλος μια μικρή κουταλιά από το μίγμα καραμελωμένου κρεμμυδιού, σταφίδας και κουκουναριού. Στη κορυφή διακοσμείτε με ένα φυλλαράκι φρέσκου δυόσμου ή μαϊντανού και με προσοχή αφαιρείτε τη φόρμα. Λίγο πριν το σερβίρισμα φτιάχνετε μια απλή βινεγκρέτ ανακατεύοντας 60 ml ελαιόλαδο με 2 κ.γ. κρέμα μπαλσάμικο, λίγο αλάτι και πιπέρι, ρίχνοντας λίγες σταγόνες πάνω από κάθε σουφλέ.


Διατροφική ανάλυση: Το σουφλέ λαχανικών αποτελεί ένα εντυπωσιακό δροσερό και ελαφρύ πιάτο για το τραπέζι σας. Η πανδαισία των λαχανικών προσφέρει έναν θησαυρό από βιταμίνες (Βιτ. Α, Βιτ. B, Βιτ. C, Βιτ. D, Βιτ. Ε, Βιτ. Κ, κάλιο, φολλικό οξύ, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, ασβέστιο) καθώς και πλήθος αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, προσφέροντας όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Επιλέγοντας να βάλετε κατίκι Δομοκού ή μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για να περιορίσετε τη κατανάλωση των λιπαρών.

Κριθαρότο γαρίδων

Υλικά για 4 άτομα
20 φρέσκες γαρίδες Νο 3-4
1 φλυτζάνι κριθαράκι
1.3 λτ. ζεστού ζωμού από τα κεφάλια των γαρίδων
1 πράσο μεσαίο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
1 πιπεριά κέρατο σε ροδέλες
8 ντοματάκια για ντεκόρ (προαιρετικά)
500 ml. τριμμένη ντομάτα
100 ml. λευκό κρασί
50 γρ. βούτυρο Lurpak
70 ml. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για το κλείσιμο / σερβίρισμα
Αλάτι, Πιπέρι

Παρασκευή: Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε ροδέλες το πράσο και τις πιπεριές. Κόβετε όλα τα κεφάλια απ’ τα σώματα των γαρίδων με μαχαίρι και τα κρατάτε σε ένα ξεχωριστό μπολ. Σε μια κατσαρόλα βράζετε 1.3 λίτρα νερού. Προσθέτετε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες, μια κουταλιά γλυκού αλάτι (για να βοηθήσει στην απορρόφηση των ζωμών της γαρίδας) και χαμηλώνετε τη φωτιά να σιγοβράσουν για ένα δεκάλεπτο. Κλείνετε τη φωτιά, σουρώνετε, πετάτε τα κεφάλια και κρατάτε τον ζωμό για το κριθαρότο. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι (ή και σε wok) βάζετε το λάδι και το βούτυρο μέχρι να κάψουν σε 1 λεπτό. Αμέσως μετά προσθέτετε όλα μαζί τα λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο, πιπεριές). Ανακατεύετε για 3 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Στο 4º λεπτό προσθέτετε το κριθαράκι στο μίγμα και ανεβάζετε τη φωτιά στο φουλ. Ανακατεύετε συνεχώς για 1 λεπτό. Προσθέτετε μια κουτάλα με ζωμό και ανακατεύετε. Όταν το μίγμα απορροφήσει το ζωμό, προσθέτετε την επόμενη κουταλιά ζωμού και συνεχίζετε το ανακάτεμα με κυκλικές κινήσεις διαδικασία που θα επαναληφθεί και θα διαρκέσει για όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το τριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε. Αν προτιμάτε, μπορείτε να προσθέσετε μια-δύο κουταλιές βούτυρο ή Arla cream cheese ή μασκαρπόνε στο τελείωμα, μαζί με μια κουταλιά απ’ το ζωμό και να τ’ ανακατέψετε μαζί.

Διατροφική ανάλυση: Η επιλογή αυτή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας είναι κάτι ξεχωριστό σε σχέση με τα κλασσικά πιάτα που κυριαρχούν (όπως γαλοπούλα) ή διάφορα είδη κρεατικών τα οποία προσδίδουν συνήθως περισσότερες θερμίδες και λιπαρά. Οι γαρίδες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά κυρίως σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας καθώς και σε αντιοξειδωτικά (ασταξανθίνη, σελήνιο). Επίσης, περιέχουν πολύ καλή αναλογία ω3/ω6 λιπαρών οξέων( 3:1) και οι θερμίδες τους στα 100 γραμμάρια είναι 99 Κcal. Τα διάφορα λαχανικά που συνοδεύουν το πιάτο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά προσφέροντας στον οργανισμό

Με τι ποτό θα συνοδέψουμε το Χριστουγεννιάτικο μενού μας?

Κόκκινο κρασί: Αποτελεί για πολλούς την καλύτερη επιλογή για να συνδυάσουν τα πιάτα τους χειμερινούς μήνες και πόσο μάλλον τη περίοδο των Χριστουγέννων. Το κόκκινο κρασί έχει την ίδια θερμιδική αξία με το λευκό κρασί, (στα 100ml περιέχει περιέχει 90 Kcal), όμως υπερέχει σε αντιοξειδωτικά συστατικά χάρη στη περιεκτικότητά του σε ρεσβεραστρόλη και σε μαγγάνιο. Επίσης περιέχει προανθοκυανίδες, κουμαρικό οξύ και πολυφαινόλη, ουσίες που προσφέρουν θετική επίδραση στην υγεία όσον αφορά τα καρδιαγγειακά συμβάματα.
Σαγκριά: Η  σαγκριά αποτελεί συνήθως επιλογή για τις γυναίκες κυρίως για τη γλυκύτητα του ποτού. Προσφέρει τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες με αυτές του κόκκινου κρασιού που αναφέραμε πιο πάνω. Προσθέτοντας όμως διάφορα φρούτα (μήλο, ροδάκινο, πορτοκάλι), και μπαχαρικά (ξύλο κανέλας, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο) αυξάνεται η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα που προσφέρεται στον οργανισμό. Η θερμιδική του αξία στα 120ml είναι 115Kcal.
Λικέρ Ρόδι: Είναι το τέλειο γιορτινό απεριτίφ αφού το ρόδι συνδέεται με τη καλοτυχία σπάζοντάς το την Πρωτοχρονιά. Το ρόδι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών από το κόκκινο κρασί! Περιέχει φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, τανίνες και φαινολικές ενώσεις που προσδίδουν μια προστατευτική δράση σε διάφορες παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά, το σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή πίεση και την οστεοαρθρίτιδα.

Ύστερα από το επιτυχημένο γεύμα που ετοιμάσατε, ήρθε η ώρα για το επιδόρπιο! Φτιάξτε σπιτικά γλυκά για να ξεχωρίσετε εκείνη τη μέρα. Αποφύγετε τα παραδοσιακά μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και τολμήστε να κάνετε πρωτότυπες συνταγές που θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους σας.

Δίπλες
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
5 αυγά
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για σερβίρισμα:
Μέλι, κανέλα, σουσάμι, καρύδια


Παρασκευή: Κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι και χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάτε τα ασπράδια με το αλάτι, σε μεσαία ταχύτητα, να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Σ᾿ ένα άλλο μπολ, χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη για 10΄, μέχρι να ασπρίσουν για να μην μυρίζουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτετε δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι, λίγο ελαιόλαδο και σιγά - σιγά τα ασπράδια. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνετε το μισό αλεύρι και όταν γίνει σας πηχτός χυλός, σταματάτε το μίξερ. Συνεχίζετε το ζύμωμα με τα χέρια, προσθέτοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνετε μέχρι να πετύχετε μια ζύμη σφιχτή, που να μην κολλάει στα χέρια. Την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί, το λιγότερο για 20΄. Έπειτα την χωρίζετε σε δύο κομμάτια, παίρνετε το κάθε ένα και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγετε με πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο. Κόβετε τα φύλλα σε μακρόστενα κομμάτια. Αφού κόψετε όλες τις δίπλες, ζεσταίνετε σε βαθύ τηγάνι το λάδι. Ρίχνετε μέσα τις δίπλες, δίνοντάς τους όποιο σχήμα θέλετε. Τηγανίζετε τις δίπλες, ώσπου να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Μόλις τις βγάλετε τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το λάδι τους και να κρυώσουν τελείως. Για να σιροπιάσετε τις δίπλες βάζετε σε μια κατσαρόλα το μέλι με το νερό να βράσουν για 2΄- 3΄. Αφαιρείτε τον αφρό, χαμηλώνετε στο ένα τη θερμοκρασία και ρίχνετε μέσα τις δίπλες λίγες - λίγες, αφήνοντάς τες να βράσουν για λίγο. Τις βγάζετε από την κατσαρόλα σε πιατέλα, με μια τρυπητή κουτάλα και τις πασπαλίζετε με μέλι, καρύδια και κανέλλα.


Διατροφική ανάλυση: Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι τα κατεξοχήν χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Όσον αφορά τη θερμιδική πρόσληψη οι δίπλες και τα μελομακάρονα έχουν τις ίδιες θερμίδες (περίπου 170-180 Kcal / κομμάτι), ενώ οι κουραμπιέδες αγγίζουν κοντά τις 240Kcal το κομμάτι. Εκτός από τις περισσότερες θερμίδες, οι κουραμπιέδες περιέχουν και βούτυρο κατά τη παρασκευή τους γεγονός που μας επιβαρύνει λόγο των κορεσμένων λιπαρών.  Σε αντίθεση, οι δίπλες και τα μελομακάρονα παρασκευάζονται με ελαιόλαδο προσφέροντας μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό. Το μέλι περιέχει πολύτιμες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, οργανικά οξέα και ένζυμα ενώ τα καρύδια αποτελούν πηγή ω3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Συνεπώς, αν θέλετε να επιλέξετε ένα πιο υγιεινό έδεσμα προτιμήστε δίπλες ή μελομακάρονα.

Τάρτα φρούτων
Υλικά:
500γρ. αλεύρι γ.ο.χ
250γρ. βούτυρο
3 κρόκοι αυγών
1 πρέζα αλάτι
200γρ. καστανή ζάχαρη

Για τη γέμιση:
250 γρ. σταφίδες σουλτανίνες
250 γρ. σταφίδες Κορινθιακές
150 γρ. αποξηραμένα cranberries
100 γρ. αποξηραμένα μικτά φρούτα ψιλοκομμένα
60 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
6 χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι ψιλοκομμένοι
1 μήλο ψιλοκομμένο
100 γρ. καστανή ζάχαρη
¾ κ.γ. κανέλα σκόνη
¼ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
¼ κ.γ. μπαχάρι σκόνη
φλούδα από 1 λεμόνι ψιλοκομμένη
χυμός 1 λεμονιού



Συμπληρωματικά, μετά την παρασκευή της γέμισης:
125 ml. brandy
20 γρ. αμύγδαλο σε φλούδες
20 γρ. άχνη ζάχαρης

Παρασκευή: Στο μίξερ ρίχνετε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι. Βάζετε το μίξερ σε λειτουργία μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί για 1΄. Προσθέτετε τους κρόκους και τη ζάχαρη. Χτυπάτε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη. Καλύπτετε τη ζύμη με μεμβράνη ή λαδόκολλα και την αφήνετε να παγώσει για 1 ώρα. Ετοιμάστε όλα τα υλικά της γέμισης ψιλοκόβοντας τα στο χέρι και στο μίξερ και τα βάζετε όλα σε μια κατσαρόλα, εκτός από το brandy. Σε μεσαία φωτιά σοτάρετε όλα τα υλικά ανακατεύοντας κάθε τόσο για 10’ μέχρι να μη μείνουν υγρά. Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει για 30’ τουλάχιστον. Βουτυρώστε μία ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση. Όταν η γέμιση έχει κρυώσει, προσθέτετε το brandy και ανακατεύετε καλά για 2 λεπτά. Απλώνετε μέσα τα 2/3 της ζύμης. Τη στρώνετε με τα δάχτυλα στη βάση καθώς και στα τοιχώματα. Απλώνετε το μίγμα με τα αποξηραμένα φρούτα στη ζύμη. Την υπόλοιπη τάρτα την κόβετε με ροδάκι λωρίδες κάθετες και τις πλέκετε στην τάρτα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC και ψήνετε για περίπου 30 – 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Μπορείτε να πασπαλίσετε με  ζάχαρη άχνη.

Διατροφική ανάλυση: Η επιλογή της τάρτας αποτελεί σίγουρα μια πιο υγιεινή επιλογή από τα παστάκια ή από το τσουρέκι γεμιστό έχοντας παράλληλα την ίδια γλυκύτητα χάρη στα αποξηραμένα φρούτα. Είναι μια εύκολη συνταγή και γρήγορη. Η γέμιση αποτελούμενη από τα διάφορα αποξηραμένα φρούτα και τα διάφορα μπαχαρικά και αρωματικά εφοδιάζουν τον οργανισμό με πλήθος βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Παράλληλα δεν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών ενώ παράλληλα προσλαμβάνετε ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών.

Συνεπώς, διατροφή και εορταστικό τραπέζι μπορούν να συνδυαστούν άψογα! Αφήστε τη φαντασία σας και σαγηνεύστε με τη μαγειρική σας, ικανοποιώντας ακόμα και τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους σας. Επειδή όμως στα γιορτινά τραπέζια κάποιοι οδηγούνται εύκολα στην υπερκατανάλωση φαγητού εξαιτίας της ποικιλίας τροφίμων, προσέξτε τη ποσότητα της μερίδας σας!
Καλές γιορτές!

Σχόλια