Ινομυλαγία: πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε διατροφικά;


Η ινομυαλγία, (ινο = ινώδης ιστός) και μυαλγία (πόνος στους μύες), είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρόνιο μυοσκελετικό πόνο σε όλο το σώμα. Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη όμως χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων και σημείων συμπεριλαμβανομένου την γενική κούραση, την ανησυχία / άγχος, το νευρικό πόνο, τα δερματικά εξανθήματα, τα μουδιάσματα / καψίματα στα άνω και κάτω άκρα και τη διαταραχή στη ποιότητα του ύπνου. Ενδεχομένως ορισμένα άτομα να εμφανίζουν και άλλα συμπτώματα όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ξηροστομία, κατάθλιψη, διαταραχές μνήμης και συγκέντρωσης ή ακόμη και διαταραχές στο πεπτικό σύστημα (ευερέθιστο έντερο). Συνεπώς, όλα αυτά δυσχεραίνουν το άτομο να ανταπεξέλθει στη απαιτήσεις της καθημερινότητάς του.  

Διάγνωση ινομυαλγίας

Δεν υπάρχουν ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις για την διάγνωση της ινομυαλγίας για αυτό και είναι σχετικά δύσκολο να τεθεί η διάγνωση καθώς συνήθως συνυπάρχουν και άλλα νοσήματα τα οποία θα πρέπει να αποκλειστούν. Η διάγνωση της ινομυαλγίας γίνεται από τον ιατρό ύστερα από τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση του ατόμου και τα συμπτώματα που το χαρακτηρίζει.
Επιλογές για τη θεραπεία των ατόμων με ινομυαλγία επικεντρώνονται κυρίως στη μείωση των συμπτωμάτων και στη διαχείριση του πόνου.

Διατροφική αντιμετώπιση ινομυαλγίας

Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για συγκεκριμένα ερευνητικά στοιχεία σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν ανεπίσημα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να επηρεάσουν τα συμπτώματα της ινομυαλγίας. Σύμφωνα με το περιοδικό Clinical Rheumatology, περίπου οι μισοί ασθενείς με ινομυαλγία ανέφεραν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονταν μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων.

Αυτά περιλαμβάνουν:
Ø  FODMAPs
Ø  τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη
Ø  τα πρόσθετα τροφίμων ή τα χημικά τροφίμων
Ø  τις διεγερτοτοξίνες, όπως η MSG

Μερικοί άνθρωποι επιβεβαιώνουν ότι αισθάνονται καλύτερα όταν τρώνε - ή αποφεύγουν - ορισμένα είδη τροφίμων. Μπορεί να χρειαστεί να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να μάθετε ποιες τροφές φαίνεται να προκαλούν ή να βελτιώνουν τα συμπτώματά σας.

FODMAPs
Οι ζυμωμένοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες (FODMAP) είναι ορισμένοι υδατάνθρακες που ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου στο πεπτικό σύστημα και μπορεί να προάγουν συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με ινομυαλγία είχαν βελτιωμένα συμπτώματα και ποιότητα ζωής και απώλεια βάρους όταν ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAP.

Τρόφιμα χαμηλά σε FODMAP
Λαχανικά & Όσπρια
Φρούτα
Κρέας & υποκατάστατα
Βλαστάρια μπαμπού
Βλαστάρια φασολιών
Μπρόκολο
Λάχανο (λευκό, κόκκινο)
Καρότα
Σέλινο
Ρεβίθια (1/4 φλιτζ. max)
Καλαμπόκι (σε μικρή ποσοτ)
Φρέσκο κολοκυθάκι
Αγγούρι
Μελιτζάνα
Φασολάκια
Πράσινο πιπέρι
Λαχανίδα
Μαρούλι (όλα τα είδη)
Ρόκα
Πατάτα
Κολοκύθι
Κόκκινες πιπεριές
Κρεμμυδάκια (πράσινο τμήμα)
Γλυκοπατάτα
Ντομάτες
Γογγύλι
Μπανάνες
Μύρτιλα
Cranberry
Κλημεντίνες
Σταφύλια
Πεπόνια
Ακτινίδια
Φράουλες
Λεμόνι
Πορτοκάλι
Ανανάς
Βατόμουρο
Ραβέντι

Βοδινό κρέας
Κοτόπουλο
Αρνάκι
Χοιρινό
Αλλαντικά (γαλοπούλα, μπριζόλα)



Τρόφιμα χαμηλά σε FODMAP
Ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά
Καρποί & σπόροι
Ποτά & ροφήματα
Βρώμη
Κινόα
Χωρίς γλουτένη τρόφιμα
Αλμυρά μπισκότα
Είδος σίκαλης
Chips / Πατατάκια (απλά)
Καλαμποκάλευρο
Oatmeal (1/2 φλιτζ. max)
Ποπ κορν
Ρύζι (μπασμάτι, λευκό, καφέ)
Τσιπ τορτίγια
Αμύγδαλα(max 15)
Κάστανα
Chia σπόροι
Φουντούκια
Καρύδια
Αράπικα φιστίκια
Πεκάν (max 15)
Σπόροι παπαρούνας
Σπόροι κολοκύθας
Σουσάμι

Μπύρα,κρασί (1 μερ.max)
Καφές
Σκόνη γάλακτος
Ελαφρύ τσάι
Χυμός πορτοκάλι
Νερό


Τρόφιμα χαμηλά σε FODMAP
Γάλα & γαλακτοκομικά
Μπαχαρικά & καρυκεύματα
Γλυκαντικά
Γάλα αμυγδάλου
Γάλα καρύδας
Γάλα βρώμης
Γάλα σόγιας (από πρωτεΐνη σόγιας)
Βούτυρο
Μαύρη σοκολάτα (3τετρ.)
Λευκή σοκολάτα (3τρτρ.)
Γιαούρτι (με μέτρο)
Ξινόγαλα
Brie
Camembert
Cheddar
Cottage cheese
Φέτα
Mozzarella
Παρμεζάνα

Barbeque sauce
Μαγιονέζα
Μουστάρδα
Σάλτσα σόγιας
Σάλτσα ντομάτας


Ασπαρτάμη
Ακετοσουλφαμικό κάλιο
Ζαχαρίνη
Στέβια
Σουκραλόζη
Ζάχαρη
Γλυκόζη


ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Η ανοχή στη γλουτένη, η οποία απαντάται στα προϊόντα σιταριού, κριθαριού και σίκαλης, είναι κοινή για τους ασθενείς με ινομυαλγία. Ενδεχομένως να μην χρειάζεται να εξαλείψετε εντελώς τη γλουτένη από τη διατροφή σας, παρόλα αυτά μπορεί να βρείτε οφέλη από τη μείωση της πρόσληψής της.

Τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη είναι:
Κριθάρι (βύνη, αρωματικά βύνης και ξύδι από βύνη συνήθως παρασκευάζονται από κριθάρι)
Σίκαλη
Τριτικάλε (μια διασταύρωση από σιτάρι και σίκαλη)
Σιτάρι
Πλιγούρι
Αλεύρι Graham
Σιμιγδάλι
Kamut (είδος σιταριού μακρύκοκκο)

Μπορείτε να αποφύγετε τα παρακάτω προϊόντα εκτός αν αναφέρεται ότι είναι χωρίς γλουτένη ή παρασκευάζονται από ρύζι ή καλαμπόκι ή σόγια ή άλλα σιτηρά.

Μπύρα
Ψωμί
Κέικ και πίτες
Ζαχαρωτά
Δημητριακά
Μπισκότα και κράκερς
Κρουτόν
Τηγανητές πατάτες
Ζωμοί
Απομιμήσεις κρέατος ή θαλασσινών
Ζυμαρικά
Επεξεργασμένα γεύματα με κρέας
Σάλτσες για σαλάτες
Σάλτσες, συμπεριλαμβανομένου και σάλτσα σόγιας
Καρυκευμένο ρύζι
Καρυκευμένα σνακ όπως πατατάκια και τορτίγιας
Σούπες και βάσεις για σούπες
Λαχανικά σε σάλτσα

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι ενδεχομένως να μην χρειάζεται να ακολουθήσετε μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Μπορεί να χρειαστεί να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να μάθετε ποιες τροφές φαίνεται να προκαλούν ή να βελτιώνουν τα συμπτώματά σας και να αποκλείσετε κάποια τρόφιμα ή να μειώσετε την ποσότητα πρόσληψης τροφίμων με γλουτένη. Σε περίπτωση που χρειαστεί να ακολουθήσετε διατροφή χωρίς γλουτένη, επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο να σας σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποφεύγοντας πιθανά προβλήματα.

MSG / ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Το γλουταμινικό νάτριο (MSG) είναι ένας ενισχυτής γεύσης που προστίθεται συνήθως στα κινέζικα τρόφιμα, τα κονσερβοποιημένα λαχανικά, τις σούπες και τα επεξεργασμένα κρέατα. Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν βελτιωτικά γεύσης, συντηρητικά, καθώς και μεγάλες ποσότητες αλατιού και / ή ζάχαρης. Ενδεχομένως να πρέπει να αποφύγετε τα προσυσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν αυτές τις ουσίες.

Επιπροσθέτως, η ζάχαρη, το αλάτι και η καφεΐνη ενδεχομένως να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και να χρειαστεί να περιορίσετε ή να αποφύγετε την κατανάλωσή τους.


Αντιθέτως, υπάρχουν τρόφιμα που μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα της ινομυαλγίας. Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες A, E και C, άπαχο κρέας, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και Β12 και πολύχρωμα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Ένας καλός τρόπος για να μάθετε ποια τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας είναι να δοκιμάσετε μια διατροφή με βασικά τρόφιμα για παράδειγμα κοτόπουλο, ρύζι, κάποιο λαχανικό και μετά από λίγες μέρες να κάνετε εισαγωγή άλλου τροφίμου στη διατροφή σας. Επίσης, ορισμένα συμπληρώματα όπως μαγνήσιο, βιταμίνη B, βιταμίνη D, ασβέστιο, αντιοξειδωτικά ενδεχομένως να δρουν επικουρικά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας όμως σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό που σας παρακολουθεί και στο διαιτολόγο σας.


Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με ινομυαλγία θα πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφή τους θα πρέπει να είναι πλούσια και με ποικιλία από φρέσκα φρούτα και λαχανικά και μια επαρκή ποσότητα λίπους, υδατανθράκων και πρωτεϊνών σε καθημερινή βάση.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

·         Holton K. (2016). The role of diet in the management of fibromyalgia.

·       Senna MK, et al. (2012). Effect of weight reduction on the quality of life in obese patients with fibromyalgia syndrome: a randomized controlled trial.
·       Marrum AP, et al. (2017). A low fermentable oligo-d-mono-saccharides and polyols (FODMAP) diet is a balanced therapy for fibromyalgia with nutritional and symptomatic benefits.
·       National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases.

Σχόλια