Χούμους: θρεπτικό και νόστιμο!



Πολλοί το γνωρίζουν και το έχουν δοκιμάσει αλλά δε το τρώνε συχνά, άλλοι πάλι το γνωρίζουν αλλά δε το έχουν δοκιμάσει, ενώ μερικοί δε το γνωρίζουν καθόλου! Εμείς θα το γνωρίσουμε καλύτερα και ίσως τελικά να το αγαπήσετε κιόλας.

Το χούμους φτιάχνεται είτε με ρεβίθια είτε με κουκιά και η υφή του είναι κρεμώδες καθώς κατά τη παρασκευή του τα περνάμε πρώτα από το μπλέντερ.

Αποτελεί μια μεγάλη πηγή φυτικής πρωτεΐνης αφού τα 100γρ. περιέχουν 7,9 γραμμάρια πρωτεΐνη. Επιπλέον, το χούμους αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, φυλλικού οξέος, φωσφόρου και βιταμινών Β. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για τους χορτοφάγους ή εκείνους που ακολουθούν vegan διατροφή.

Παράλληλα είναι μια μεγάλη πηγή διαιτητικών ινών, που μπορούν να βελτιώσουν την πεπτική υγεία. Προσφέρει 6 γραμμάρια διαιτητικών ινών ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 24% της ημερήσιας σύστασης για τις γυναίκες και 16% για τους άνδρες. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο σας προσφέρουν κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου, τα οποία μετατρέπουν τις ίνες σε βουτυρικό - έναν τύπο λιπαρού οξέος που βοηθά στην θρέψη των κυττάρων στο έντερο.

Το χούμους έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), με αποτέλεσμα να κρατά σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια κλίμακα που μετρά την ικανότητα των τροφίμων να αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος. Τα τρόφιμα με υψηλή τιμή GI πέπτονται γρήγορα και στη συνέχεια απορροφώνται, προκαλώντας απότομη αυξομείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα, τα τρόφιμα με χαμηλή τιμή GI πέπτονται και απορροφώνται αργά, προκαλώντας μια πιο αργή και πιο ισορροπημένη αυξομείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αποτελεί ιδανική επιλογή για άτομα τα οποία έχουν σακχαρώδη διαβήτη.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και δυσανεξία στη γλουτένη προσπαθούν να βρουν τρόφιμα που μπορούν να φάνε και δεν θα τους προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα. Το χούμους μπορούν να το απολαμβάνουν σχεδόν όλοι αφού δεν περιέχει γλουτένη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για όσους επηρεάζονται από κοινές παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη. Παρόλα αυτά θα πρέπει να διαβάσετε προσεχτικά την ετικέτα τροφίμου, οι συσκευασίες με έτοιμο χούμους μπορούν να περιέχουν συντηρητικά ή άλλα συστατικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε μόνοι σας σπιτικό χούμους, όπου θα έχετε τον πλήρη έλεγχο των συστατικών για την παρασκευή του προϊόντος.

100 γραμμάρια χούμους περιέχει
Θερμίδες:
166
Λίπος:
9,6 γραμμάρια
Πρωτεΐνη:
7,9 γραμμάρια
Υδατάνθρακες:
14,3 γραμμάρια
Φυτικές ίνες:
6,0 γραμμάρια
Μαγγάνιο:
39% της ΣΗΠ
Χαλκός:
26% της ΣΗΠ
Φυλλικό:
21% της ΣΗΠ
Μαγνήσιο:
18% της ΣΗΠ
Φώσφορος:
18% της ΣΗΠ
Σίδηρο
14% της ΣΗΠ
Ψευδάργυρος:
12% της ΣΗΠ
Θειαμίνη:
12% της ΣΗΠ
Βιταμίνη Β6:
10% της ΣΗΠ
Κάλιο:
7% της ΣΗΠ
 * ΣΗΠ: Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη

Σπιτικό χούμους
2 φλιτζάνια ρεβίθια άβραστα
1/3 φλιτ. ταχίνι
¼  φλιτ. χυμό λεμονιού
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας νερό
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ αλάτι
1 κ.γ πάπρικα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ μπούκοβο και λίγο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Βάλτε τα ρεβίθια να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μπολ με νερό με λίγη σόδα. Την επόμενη μέρα τα σουρώνετε και τα ξεπλένετε καλά. Βράζετε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν.
Βάζετε στο μπλέντερ τα ρεβίθια με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη πάπρικα και τα πολτοποιείτε. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτετε 2 κ.σ νερό. Δοκιμάζετε το προϊόν και προσθέτετε επιπλέον αλάτι ή πιπέρι αν νομίζετε ότι χρειάζεται. Σερβίρετε στο πιάτο, πασπαλίζετε με λίγο ελαιόλαδο, μπούκοβο και γαρνίρετε με λίγο μαϊντανό.

Tip: Μπορείτε να αποθηκεύσετε το χούμους σε ένα αεροστεγές δοχείο και να το διατηρήσετε για λίγες μέρες στο ψυγείο.

Μπορείτε το χούμους να το συνοδέψετε σχεδόν παντού! Χρησιμοποιείστε το ως ντιπ σε συνδυασμό με διάφορα λαχανικά όπως καρότο, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, κουνουπίδι, μπρόκολο, κρεμμύδι.
Συνοδέψτε το με διάφορα κρεατικά ή ως γέμιση σε αραβική πίτα με διάφορα λαχανικά και κοτόπουλο.
 ο μαιντανλαιόλαδο κα μπούκοβο.ροσθ

Τέλος, μπορείτε να το αλείψετε πάνω σε φρυγανιά, ψωμί ή κράκερ.

Σχόλια