Πρωτόκολλο διατροφής για αυτοάνοσα νοσήματα (AIP)

Αυτοάνοσα νοσήματα

Επισκόπηση της διατροφής του AIP

Η δίαιτα του αυτοάνοσου πρωτοκόλλου (AIP) είναι μια σχετικά νέα διατροφική προσέγγιση στην εξάλειψη της φλεγμονής στο σώμα ενός ατόμου. Είναι μια δίαιτα που θεωρείται ότι βοηθάει στο να θεραπεύσει το έντερο σας μειώνοντας τη φλεγμονή που δημιουργείται από αυτοάνοσες συνθήκες.

Η διατροφή είναι πολύ περιοριστική και περιλαμβάνει κυρίως κρέας και λαχανικά. Γενικά, θα δοκιμάσετε τη διατροφή AIP για αρκετές εβδομάδες πριν προσθέσετε τρόφιμα τα οποία είναι εκτός του πρωτοκόλλου.

Βασικά στοιχεία της δίαιτας AIP:

Ο στόχος είναι να απορρίψει τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή ώστε να επαναφέρουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Η ιδέα είναι να μειωθεί η φλεγμονή στο σώμα και να θέσετε την αυτοάνοση κατάσταση σας σε ύφεση με καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

Το πρωτόκολλο έχει τις ρίζες του βάση τη δίαιτα paleo, αλλά είναι ακόμα πιο περιοριστική. Ενθαρρύνει την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και δίνει έμφαση στα τρόφιμα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Πρέπει να ακολουθήσετε το αυστηρό πρόγραμμα διατροφής για αρκετές εβδομάδες προτού μπορέσετε να αρχίσετε να προσθέτετε τρόφιμα που δεν περιλαμβάνονται στη διατροφή. Μερικοί άνθρωποι το δοκιμάζουν για σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ άλλοι προσαρμόζουν τη δίαιτα AIP ως μακροπρόθεσμο τρόπο ζωής. Χρειάζεται χρόνος για να προσθέσετε νέα τρόφιμα στη διατροφή σας και θα πρέπει να προστεθούν σταδιακά. Προσθέστε ένα νέο φαγητό σε μερικές ημέρες και ελέγξτε αν έχετε αντιδράσεις σε αυτό. Αν παρατηρήσετε τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες από το φαγητό, αφαιρέστε το από τη διατροφή σας ξανά.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στη δίαιτα AIP:

Η δίαιτα AIP είναι πολύ περιορισμένη, οπότε υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος τροφίμων που δεν μπορείτε να φάτε:
      ·         Δημητριακά
      ·         Όσπρια (φασόλια, σόγια, φιστίκια, χούμους κ.λπ.)
      ·         Γαλακτοκομικά προϊόντα
      ·       Κατεργασμένες τροφές
      ·         Ραφιναρισμένα σάκχαρα
      ·         Βιομηχανικά έλαια σπόρων (όπως canola)
      ·         Αυγά
     ·        Ξηρούς καρπούς και σπόρους, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που μπορεί να μην πιστεύετε ότι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, όπως ο καφές, η σοκολάτα και ορισμένα καρυκεύματα (για παράδειγμα, κόλιανδρο και κύμινο)
      ·         Λαχανικά (όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, πατάτες και άλλα)
      ·         Γλυκαντικά
      ·         Γαλακτωματοποιητές και πυκνωτικά τροφίμων

Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και το αλκοόλ ενώ βρίσκεστε στη δίαιτα AIP.

Τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε στη δίαιτα AIP:
      ·         Κρέας
      ·         Προϊόντα καρύδας (συμπεριλαμβανομένου του ελαίου καρύδας)
      ·         Ελαιόλαδο
    ·    Ζυμωμένα τρόφιμα, εφόσον δεν περιέχουν γαλακτοκομικά (για παράδειγμα κεφίρ και ζυμωμένα λαχανικά)
      ·         Ξύδι (συμπεριλαμβανομένου του βαλσάμικου, του κόκκινου κρασιού και του μηλόξυδου, εφόσον δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη)
      ·      Μικρές μερίδες μελιού ή σιροπιού σφενδάμου
      ·         Διάφορα βότανα
      ·         Άμυλο αραβοσίτου
      ·        Ζελατίνη από χοιρινό κρέας

Τα φρούτα είναι ένα αμφιλεγόμενο τρόφιμο στη διατροφή του AIP. Ορισμένες προσεγγίσεις συνιστούν την πλήρη αποχή από τους καρπούς, ενώ άλλοι λένε ότι πρέπει να έχετε μόνο 10-25 γραμμάρια φρουκτόζης την ημέρα ή περίπου δύο κομμάτια.

Μπορείτε επίσης να έχετε μέτρια κατανάλωση σε τσάι που δεν είναι βασισμένο σε σπόρους, όπως πράσινο και μαύρο τσάι.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της δίαιτας του AIP:

Επειδή η δίαιτα AIP είναι πολύ περιοριστική, ίσως είναι δύσκολο να την ακολουθήσετε. Μπορεί να σας φανεί δύσκολο να την τηρήσετε καθώς παρεμβαίνει στον καθημερινό τρόπο ζωής. Είναι πιθανό να δοκιμάσετε μια προσαρμοσμένη δίαιτα AIP αφαιρώντας από τη διατροφή λιγότερα τρόφιμα, ωστόσο να έχετε ευεργετικά αποτελέσματα. Βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε μια δίαιτα πάρα πολύ υψηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα οφέλη της δίαιτας AIP υπερτερούν σε σύγκριση με τους περιορισμούς της. Η δίαιτα επικεντρώνεται κυρίως στην κατανάλωση υγιεινών τροφών, οπότε είναι πιθανό ότι το σώμα σας θα αντιδράσει θετικά σε αυτές τις διατροφικές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Κρατώντας ένα ημερολόγιο των τροφίμων – τι τρώτε, πότε, και τα τυχόν συμπτώματα που συναντάτε - μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τα τρόφιμα που σας επηρεάζουν.

Αν και η διατροφή σας έχει μεγάλη επιρροή, δεν είναι η μόνη προσέγγιση για την ανακούφιση από την ανεπιθύμητη φλεγμονή. Η μείωση του άγχους, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος καθώς και η αποφυγή των ανθυγιεινών συνηθειών όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο υγιείς και να συμβάλλετε στη μείωση των συμπτωμάτων του αυτοάνοσου νοσήματος.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Gauree G. Konijeti et al. (2017) Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease. Inflamm Bowel Dis. 2017 Nov; 23(11): 2054–2060.
Efficacy and tolerability of the autoimmune protocol diet for inflammatory bowel disease. Journal of Nutrition & Food Sciences.
Autoimmune Disease And The AIP Diet: An Introductory Guide. WY Learn - pdfs.semanticscholar.org
Brent Bauer . Buzzed on inflammation. Mayo Clinic Health Letter.

Σχόλια